ANASAYFA

KUTSAL SÖĞÜT

Söğüt (Salix), söğütgiller (Salicaceae) familyasından Salix cinsini oluşturan odunsu bitkilerdir. Boylu ağaç veya bodur çalı halindedirler, çoğunluğu kışın yapraklarını döker, ender olarak da her dem yeşil kalırlar. Genellikle su kenarlarında yetişirler. Meyveleri kapsül şeklindedir. Dal kabuklarının içeriğinde Aspirin ilacının aktif maddesi olan salisin ve tanen vardır.

Tek bir pul ile örtülmüş olan tomurcuklar çoğunlukla sürgüne yatmıştır. Sürgünler üzerindeki dizilişleri çok sıralı sarmal birkaç türünde almaşıktır ve tepe tomurcukları pseudoterminaldır. Yapraklar parçalanmamış, sadedir ve uzun şerit halinde veya eliptik yapıdadır. Kenarları tam veya bezeli ve ince dişli, kaba dişli, dilimli dişlidir. Genel olarak kısa saplıdır; çoğunlukla kulakçıkları vardır. Yan durumlu çiçek kurulları başak halinde dik dururlar. Bazı türlerin çiçek açması yapraklanmadan önce, bazılarında ise aynı zamanda olur. Bir cinsli iki evcikli ve entomogamdırlar. Söğütler gayet kolay kök yapabildiğinden, tohumları da kısa zamanda çimlenme özelliğini kaybettiğinden, üretilmeleri hemen her yerde çelikle ve kök sürgünü ile olur.

Orta Asya ve Anadolu Türk kültüründe de kutsal sayılan söğüt, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu merkeze de adını vermiştir. Türkiye'de; Anadolu söğüdü (Salix anatolica), Erguvani söğüt (Salix purpurea), Rize söğüdü (Salix rizeensis), Trabzon söğüdü (Salix trabzonica) türleri vardır. Söğüdün faydaları saymakla bitmez: iştah açar, ishali keser, ateşi düşürür, mikropları öldürür, sinirleri yatıştırır, kanamayı dindirir, uykusuzluğu giderir, vücuda kuvvet verir, romatizma ve gut şikayetlerini azaltır, mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur, şehveti giderir.



                                                                                                                                                              LAZURİ